时象设计丨地暖实木地板艾为电子最美实验中心

  • A+
项目名称:艾为实验中心项目地址:中国 上海设计单位:时象空间设计(上海)有限公司施工单位:时象空间设计(上海)有限公司项目面积:2000㎡完工日期:2020年 2020年,T1D收到awinic的一个委托,改造其位于上海市莘庄区的一座废旧仓库。我们的工作主要是为awinic打造一个集办公、测试为一体的实验中心。In 2020, T1D received a commission from awinic to reconstruct a waste warehouse in Xinzhuang District of Shanghai, which entrusted us to build a lab center that integrates work and testing. 设计之前Before the design ▲仓库原貌 在设计初期,我们面临的首要问题是:如何用积极的态度去回应这块消极的厂地。The first problem we faced in the early stage of design was how 大红酸枝家具;to respond to this negative factory site with a positive attitude. 这座仓库的前身只具备存储货物的作用,因此在空家具色彩搭配间布置上毫无章法,空间利用率降低。杂乱无序的周围环境也让企业形象独立性成为挑战。The predecessor of this warehouse only had the function of storing goods, so there was no deliberate design in the space layout, showing low space utilization rate. The disordered surroundings also impose a challenge to establish an independent corporate image. 另外,我们考虑的不仅仅是空间本身存在的问题,我们更加关心的是如何用设计赋予空间生命力,一个倾注了情感的设计,可以赋予空间鲜活的生命。In addition, the problems of the space itself are not the only concern for us, but more importantly, we are more concerned about how to grant vitality to the space through the design. A design that is full of emotion can give?fresh and lively life to the space. 第一视觉The First Vision ▲建筑外立面  建筑外观作为参观者的第一视觉中心点,设计师根据awinic的企业形象,将整栋楼的建筑外都以艾为蓝为主色调,在原有建筑造型的基础上,使空间更具识别性。Since the appearance of the building is the first visual center of visitors,the designer takes awinic blueas the main toneoutside the whole buildingaccording to the corporate image ofawinic, which makes the space more recognizable on the basis of the original architectural shape. 自然律动The Natural Rhythm  入口处整体统一简洁,我们尝试用克制的设计语言去呈现出简单明净的空间关系。醒目的发光企业标识,以艾为蓝为主色调的沙发座椅,圆形的洞口,这一切都为空间增添了灵动趣味。We make the entrance unified and concise. We try to present a simple and clear spatial relationship with restrained design language. The eye-catching luminous logo, the sofa chair with awinic blue as the main tone and the round hole add smart elements to the space.  ▲前台大厅 大厅右侧的拱形门创造了不规律的空间,它既是独立的,又和空间相互交融。自然而然带动着空间的节奏,同时保证空间使用的流动性与灵活性。The arched door on the right side of the hall creates an irregular space, which is both independent and integrated with the whole space. Naturally it drives the pace of the space, while ensuring the mobility and flexibility of space use. 和谐的空间层次HarmoniousSpaceHierarchies  ▲小型会议室 艾为蓝作为企业标志色,我们将它大量的运用在空间中,不同明度的灰色与艾为蓝进行组合,提升了空间的层次感,营造出清透干净的质感。We have employed awinic blue, the identification color of the enterprise, greatly to the space. Gray at different lightness and awinic blue are combined to enhance the hierarchy of space and create a transparent and clean texture. 以拱形为造型的小型会议室在满足了客户功能性需求的同时又为空间增添了神秘感。The arched small conference room not&n采集点12.10bsp (3)设计关联阶段是依据设计方式的原则和要求对设计属性加以界定,进而确定设计延伸的目标和具体表现特征,如针对新奇性设计的设计属性被定义为:特殊性的、个性化的。此外,设计属性是对设计方式进行的发散式构思和延伸,而且需要兼顾消费者的需求概念。;only meets the functional needs of customers, but also adds a sense of mystery to the space.经典元素的运用Application of Classic Elements  拱形作为最经典的元素,它有一种和谐、庄严的感觉,而且往往能带来一种独特的、百看不腻的永恒美感。Arch,as the most classic element, has a harmoniousand solemn feeling, and oftenbringsa uniqueand eternal beautythat one will neverbetired of. 在本案设计中,设计师大量使用拱形元素广州家具团购,为进入者带来独特的感官体验。In the design of this case, the designer uses a lot of arched elements to bring unique sensory experience to the visitors.  ▲拱形走廊 设计师在原始的空间框架内嵌入新的空间关系,使空间造型恰好可以让曲线延伸,形成拱形走廊,成为使用者们最常接触的场地和形成进入者与空间之间的关系。The designer embeds new spatial relations in the original spatial framework, exactly extending the curve to form an arched corridor, which becomes the most frequently contacted site for users and forms the relationship between visitors and space. 针对测试与办公的双重属性,其内部空间构想是会让人精神上感到纯粹的场所,有的空间是“无限的”,有的空间是“有限的”,“无限空间”与“有限空间”通过玻璃和洞口融为一体。In view of the dual attributes of testing and working, the conception of its internal space is to make people feel pure spiritually. Some spaces are "infinite" while some are 实木办公家具"limited", but the "infinite space" is integrated with the "limited space" through the glass and the hole.  ▲员工餐厅 员工餐厅是本案一个重要的功能区域,这是公司特地为员工提供的一个大型聚会场所,设计团队的任务是创建一个可以用餐、咖啡、日常交流于一体的放松空间。The staff canteen is an important functional area in this case, which is a large gathering place specially provided by the company for employees. The task of the design team is to create a relaxing space that can integrate meal, coffee and daily communication. 设计师用大面积的透光玻璃满足了客户对空间通透性的需求,阳光倾泻而入,漫射在木质桌椅上,一切都刚刚好。The designer uses a large area of transparent glass to meet the needs of customers for space permeability. The sunlight pours in and diffuses on the wooden tabl 2.2.1 马斯洛需求层次理论的引入es and chairs. Everything is just right.  ▲洗手间 洗手间往往是一个容易被忽略的空间,设计师认为他们也应该有自己的灵魂,设计师以小艾小为的卡通形象为导示标识,创建了一个丰富多彩的洗手间。The washing room is often a space that is easy to be ignored. The designer believes that washing rooms should have their unique soul, so he creates a colorful washing room with the cartoon image of boy awinic and girl awinic as the sign.  ▲一层平面布置图FirstFloorLayout ▲二层平面布置图SecondFloorLayout 
相关话题(文章)